Grafisk design i hjemmet

Posted on

Grafisk design er noe som kan gi nytt liv til hjemmet. Grafisk design er for eksempel illustrasjoner, foto og/eller typografi. Det å implementere grafiske elementer i interiøret har vært populært lenge. Bildevegger, fliser og tapeter har ofte grafiske elementer i dem.

Mens designelementer i produkter som bøker og skilt stiller strenge krav til funksjonalitet og identitet, kan designet i tapetet være friere, da estetikk er den primære funksjonen. Det er selvfølgelig regler man kan følge som retningslinjer, blant annet såkalt «whitespace», kontraster og hierarki, for at designet får en bra flyt.

En grafisk tapet kan friske opp hjemmet og samtidig gi det et personlig preg. Nordmenn har de siste årene vært opptatte av å invitere naturen inn i hjemmet. Når det kommer til tapet, går det mye i jordfarger, blått, hvitt og sølv. Tropiske palmer som var populære på 70-tallet, har kommet tilbake. I likhet med kjolene, skal veggene være dekket i blomstermønsteret tapet som er i trendbildet akkurat nå.

Det har vært perioder der folk har vært redde for å bruke mønstrete, fargerike tapeter. Det kan være fordi man forbinder slike tapeter med fortiden. Før i tiden hadde man gjerne forskjellige mønstrete tapeter i hvert rom, som bidro til et noe kaotisk uttrykk. Etter at folk har sluppet å bekymre seg noe særlig om å få mat på bordet, har interessen for interiør og oppussing eksplodert.

Om man har lyst til å innføre en ny grafisk tapet i hjemmet, er det en del ting man bør tenke på før man gjør det. Først bør man tenke over hvilke farger man liker best. Man bør også tenke over hvilke farger som passer best i hvilket rom, som for eksempel at man bør bruke mørke farger på soverommet og lyse farger i et rom som trenger mer lys.

Videre bør man tenke over hvilke former man liker. Det kan virke vanskeligere enn å finne ut av hvilken farge. Man ser ulike former hver eneste dag, selv om man ikke tenker over det. Prøv å registrere dem og tenke over hvilke man setter mest pris på. Tekstur er et annet element man må tenke over. Man kan få et tapet som er matt og glatt, eller en som er skinnende og grov.

For et moderne preg kan man velge å lage en statement-vegg med grafisk mønster. For et tidløst preg kan man velge et print i svart/hvitt. For at veggen skal få plass til å gi det inntrykket det skal, er det ofte effektivt å forenkle detaljene rundt veggen. Har man for eksempel en mørkeblå blomstervegg med en sennepsgul sofa foran, bør man prøve å rydde unna flest mulig forstyrrende elementer rundt i rommet, slik at kontrasten føles effektiv og ryddig.