Designe nettsider

Posted on

Med dagens tilgang på internett deles kunnskap fritt, og folk kan lære seg hva som helst, bare de legger inn en innsats og vet å finne den riktige informasjonen. I denne artikkelen skal vi snakke om hvordan man lager en nettside, og noen ferdigheter man før beherske for å oppnå et fint og funksjonelt nettsted.

Først og fremst bør man finne ut hvilke midler man har. Noen utviklerverktøy, som er det man bruker for å bygge nettsiden, krever abonnement eller at man betaler for spesielle funksjoner. Det er mange alternativer der ute, som webflow, wix eller squarespace for å nevne noen. For eksempel så bruker nettavisen.no wordpress for å bygge og publisere siden. Man kan også kode siden selv, men det krever mye arbeid.

Så kommer man til den visuelle utformingen. Her kan man bestemme seg for typografi, farger og bilder. Typografien er fontene du bruker, det viktigste her er at de er enkle å lese. For skjerm så egner generelt sans seriff fonter seg best.

Når man velger farger har man muligheten til å uttrykke hvem man er, og hva man står for. Grunnleggende fargeteori sier at komplimentærfarger, monochrome farger eller fargeskalaer med samme valør går godt sammen. Man bør bare passe på at man ikke velger for skarpe farger oppå hverandre, som gir chromostereopsi, det er veldig slitsomt for øynene. Samtidig bør man ta hensyn til svaksynte og synshemmede ved å ha høye nok kontraster mellom alle fargene. Det fins en rekke krav man bør følge for å bygge ei nettside som er tilgjengelig for alle.

Valg av bilder er veldig spennende, bare pass på at du følger åndsverksloven og ikke stjeler andres verk!

Når man plasserer elementer på siden, prøv å plasser dem i grupper. Det kan også hjelpe å følge geometriske lover som det gyldne snitt. Å lage sin egen nettside er veldig givende, og alle kan lære det!