Hva er egentlig VR-grafikk?

VR, eller Virtual Reality, er ikke en ny oppfinnelse. Men mens 90-tallet bød på hakkete, primitive spillopplevelser, har utviklingen gjort at vi i dag nærmer oss fotorealisme. Så hva er det? Virtuell Virkelighet er i ordenes rette forstand å skape en opplevelse for spilleren som er så realistisk at den ikke kan skilles fra virkeligheten. I dag gjøres det med skjermer festet i en hjelm som gjør at du får en 180-graders synsvinkel. Sensorer i skjermen følger bevegelsene dine, slik at du kan “snu deg rundt”, og observere verden som i det virkelige liv.

Ikke perfekt – men på vei dit

Vi kan fortsatt ikke gjenskape en sann “virtuell virkelighet” som er så realistisk at vi ikke merker forskjellen. Men vi er på vei dit. Høyoppløst, fotorealistisk grafikk, sensorer og en overbevisende fysikk i den alternative verdenen krever ekstremt raske datamaskiner. Det er fortsatt en viss grad av “sjøsyke” ved at kroppen blir forvirret av konfliktfylt sanseinntrykk. Men med stadig bedre teknologi og nye metoder for å overkomme hindrene, kommer det til å forbedres gradvis i de kommende årene. Kanskje viktigst av alt i sammenligningen med 90-tallets spede forsøk er det faktum at det i dag finnes kommersielle interesser – VR-grafikk på mobilen er allerede en virkelighet med utstyr som er rimelig nok for folk flest og spill som kjøpes i tusentall.

Amatører og profesjonelle – alle har muligheten

En spennende del av utviklingen er at utgivelsen av spilltitler og andre typer mykvare som benytter VR-teknologi ikke lenger krever et stort distribusjonsnettverk og enorme investeringer for å selges. iOS og Android har markeder hvor titler lanseres og selges i tusenvis av kopier over natta, og for disse markedene er det lønnsomt å ha variasjon i utgivelsene. Spillmotorer som Unity tilbys til en lav pris, slik at hvem som helst skal kunne skape spillopplevelser uten å måtte utvikle egen teknologi. Norge og andre nasjoner tilrettelegger for grundere og enkeltpersoner som vil ta del i den nye tjenesteøkonomien: fakturer uten firma, få støtte av Innovasjon Norge for din idé, få oppstartslønn av NAV i en periode – mulighetene er mange for å støtte akkurat ditt prosjekt på vei til internettberømmelse.