Finansier oppstart av eget firma som grafisk designer med smålån

Posted on

Visste du at grafisk designer ikke er en beskyttet tittel i Norge? Dersom du er nysgjerrig på hva som trengs for å starte opp innen dette yrket, har vi noen tips til deg om hva slags utstyr du trenger.

Kom i gang!

For å skulle ta på deg oppdrag innen grafisk design er det viktigste å vite hva du driver med. Det finnes flere kreative privatskoler som tilbyr bachelorgrad innen grafisk design, men det finnes langt rimeligere måter å lære på. Gjennom kurs på nettsteder som Udemy og å aktivt bruke YouTube, kan du lære mye om design og grafikkens verden, nesten helt gratis.

Det viktigste for å få jobber innen en kreativ bransje, særlig som frilanser med eget foretak, er å ha en god portefølje. Når du har lært å mestre programmer som Photoshop og Adobe Illustrator og kan sette opp nettsteder og lage enkle logoer, er du allerede på god vei!

Har du ikke egenkapital kan du starte opp med et smålån

Å starte opp i en ny bransje innebærer alltid en kostnad. Heldigvis er dette penger du kan tjene inn igjen i fremtiden når du begynner å få kunder. Om du så bare ender opp med å drive med grafisk design som hobby, kan du likevel ta betalte oppdrag for venner og bekjente her og der. Dersom du ikke har nok kapital til å kjøpe nytt utstyr, kan du finne et smålån som passer for deg.

Så lenge du ikke låner over evne og vet at du kan betjene lånet, er dette en svært god løsning. Det lureste er å ta opp lån når du vet at du snart får inn en større pengesum, slik som f.eks. feriepenger. Husk at det er lurt å velge så kort nedbetalingstid som mulig. Slik slipper du at det lille lånet du tar opp blir unødvendig dyrt.

Dette utstyret bør du ha

Det fine med denne bransjen er at det ikke nødvendigvis er om å gjøre å ha mest mulig utstyr, men å kunne bruke det! Du kommer langt med følgende:

  • Et abonnement på programvare fra Adobe. Fordelen her er at du kun betaler en liten sum i måneden, og kan avslutte når som helst. Du trenger absolutt ikke bruke masse penger på å kjøpe dyre programmer.
  • Et tegnebrett kan være lurt å ha, slik at du kan tegne digitalt på frihånd. Du trenger ikke starte med det dyreste i første omgang. Du kommer langt med et til fire-fem hundre kroner.
  • En rask datamaskin. Har du ikke dette fra før, er det kanskje dette som blir den største utgiften din. For å kunne kjøre store programmer som Photoshop og Illustrator knirkefritt, lønner det seg å ha en nyere maskin med god kapasitet.

Slik får du kunder

Når du har opprettet et enkeltpersonsforetak, opparbeidet deg erfaring og kunnskap, samt laget en god portefølje, er det på tide å finne kundene dine. Følg med på Finn.no, meld deg inn på plattformer som Fiverr, og bruk kontoene dine i sosiale medier aktivt til å markedsføre tjenestene dine. Vis frem kule logoer og nettsider du har laget, så skal du se at du får noen oppdrag ganske snart!